El Ple aprova per consens l’elaboració d’un pla de l’arbrat per al municipi

La mesa de l’arbrat composta per veïns, tècnics i membres dels partits de la corporació va elaborar un esborrany del pla que ara s’aprova per consens de tots els grups polítics. El regidor de Compromís per Paterna, Carles Martí s’ha mostrat satisfet pel treball realitzat i la capacitat de consens tant de veïns i veïnes com dels diferents grups polítics per a arribar a este acord tan beneficiós per a Paterna. “La moció l’hem presentat Compromís però, realment, la podria haver presentat qualsevol membre de la corporació atesos el treball realitzat pels diferents grups municipals. El protagonisme en este cas és, sense dubte, de la ciutadania”

L’Arbrat urbà és un element bàsic per a tota ciutat mediterrània. Millora la qualitat de vida dels ciutadans transmetent una sensació de descans i serenitat. A més, també suposa un estalvi energètic atès que els arbres ombregen zones de pas, parets, patis i finestres i milloren el paisatge urbà, constituint un valor de patrimoni per a tot el municipi i de prevenció, ja que protegixen els nostres sòls de l’erosió. En l’aspecte ambiental, l’arbrat redueix la contaminació acústica, la contaminació de l’aire i genera al seu voltant biodiversitat.

Des de la Mesa de l’Arbrat, consideren que “per a avançar cap a un model de ciutat més habitable i sostenible, és necessari que els ajuntaments tinguen els instruments de gestió i ordenació necessaris per a poder millorar en la gestió de l’arbrat”. En este sentit recorden que l’Ajuntament de Paterna té aprovada l’Ordenança de Protecció de l’Arbrat de Paterna, però consideren necessari seguir uns criteris ambientals, estètics com també de mobilitat i accessibilitat que garantisquen la promoció d’un arbrat típic i autòcton i previnguen possibles molèsties que se’ls puga ocasionar als ciutadans per posar arbres en llocs no adequats.

Des de Compromís per Paterna consideren necessari afavorir la participació de la ciutadania per a fer-los copartícips de les decisions que els afecten. En este sentit, el regidor Carles Martí ha manifestat “la creixent necessitat d’empoderament de la ciutadania implica obrir els governs municipals als i les ciutadanes i evitar la desafecció cap a unes institucions que massa sovint governen d’esquenes al poble”. De fet, segons s’explica al text de la moció, històricament a Paterna, les Juntes de Barri han sol·licitat d’una manera cada vegada més vehement ser part en les preses de decisió que afecten el Municipi. Com a exemple, posen el recent treball realitzat respecte a la modificació de la Carta de Participació Ciutadana. O l’experiència del Pla Actua demostra que si es consulta a la societat, la societat respon.

La moció aprovada preveu la realització d’una anàlisi de l’estat actual de l’arbrat urbà per a generar una dinàmica de gestió a curt, mitjà i llarg termini. Una gestió que implique una menor dependència de l’arbrat a les podes continuades i tractaments fitosanitaris, la reducció de costos associades a un arbrat deficitari (normalment per ser espècies al·lòctones), un estudi sobre les espècies més idònies per a la ciutat i la seua gestió al llarg del temps i la creació d’un mapa de risc i tractament periòdic.

L’equip de govern, per la seua banda es compromet a dotar pressupostàriament l’elaboració i posada en marxa d’aquest pla en els pressupostos de l’any 2018.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *